Rabu, 15 Februari 2017

LANGKAH MEMBERSIHKAN KETAM KULIT LEMBUT

(Mengikut Tertib Dan Turutan)












● Langkah 1

Proses Nyahbekukan (defrost), 
PASTIKAN KETAM benar benar sudah LEMBUT baru boleh di masak.


● Langkah 2

KULIT, SEPIT & KAKI KETAM TAK PERLU DIBUANG .
Semua bahagian ketam boleh di makan (bukan macam ketam biasa)


Cara membersih ketam:
 ● Buang bahagian depan( mata ketam)
●  Buang cengkerang kecik bahagian belakang.
 ● Korek dan buang kekotoran di dalam serta bahagian atas belakang ketam .




Cara Membersih Ketam:

●  Buang bahagian depan( mata ketam)
 ● Buang cengkerang kecik bahagian belakang.
● korek dan buang kekotoran di dalam serta bahagian atas belakang ketam .


Info Tambahan:

● Bersihkan ketam sebelum ketam mengalami nyahbeku secara menyuruh. 
Cadangan proses pembersihan semasa 50% nyahbeku.
 untuk elakkan ketam hancur

●rendam ketam lebih kurang 5minit di dalam air bersih bagi tujuan kurangkan rasa masin.
-dipotong 2/4 bhgn untuk gorengan yg lebih rangup
-Kemudian sedia di masak.



Tips Cadangan masakan:

● Ketam Sedap di Goreng Tepung Dulu Baru Dibuat Menu Seperti Ketam Kulit Lembut Telur Masin, Ketam Kari Rangup, Ketam Goreng Butter Dll
● Toskan ketam supaya air kering sebelum di goreng.
 ● Tidak perlu celup telur sekiranya menggunakan tepung segera.

Goreng Sehingga Kekuningan.

SELAMAT MENCUBA!
.
.
.
.

                          NAK ORDER KETAM KULIT LEMBUT....?? JOM ORDER SEKARANG!!
                                            

CALL/WHATSAPP 0186650316/0182566246
CALL/WHATSAPP 0186650316/0182566246
CALL/WHATSAPP 0186650316/0182566246







15/02/17 4:48 ptg
Pacific Standard Time

0 ulasan: