Rabu, 15 Februari 2017
LANGKAH MEMBERSIHKAN KETAM KULIT LEMBUT
(Mengikut Tertib Dan Turutan)
● Langkah 1
Proses Nyahbekukan (defrost),
PASTIKAN KETAM benar benar sudah LEMBUT baru boleh di masak.
● Langkah 2
KULIT, SEPIT & KAKI KETAM TAK PERLU DIBUANG .
Semua bahagian ketam boleh di makan (bukan macam ketam biasa)
Cara membersih ketam:
● Buang bahagian depan( mata ketam)
● Buang cengkerang kecik bahagian belakang.
● Korek dan buang kekotoran di dalam serta bahagian atas belakang ketam .
Cara Membersih Ketam:
● Buang bahagian depan( mata ketam)
● Buang cengkerang kecik bahagian belakang.
● korek dan buang kekotoran di dalam serta bahagian atas belakang ketam .
Info Tambahan:
● Bersihkan ketam sebelum ketam mengalami nyahbeku secara menyuruh.
Cadangan proses pembersihan semasa 50% nyahbeku.
untuk elakkan ketam hancur
●rendam ketam lebih kurang 5minit di dalam air bersih bagi tujuan kurangkan rasa masin.
-dipotong 2/4 bhgn untuk gorengan yg lebih rangup
-Kemudian sedia di masak.
Tips Cadangan masakan:
● Ketam Sedap di Goreng Tepung Dulu Baru Dibuat Menu Seperti Ketam Kulit Lembut Telur Masin, Ketam Kari Rangup, Ketam Goreng Butter Dll
● Toskan ketam supaya air kering sebelum di goreng.
● Tidak perlu celup telur sekiranya menggunakan tepung segera.
Goreng Sehingga Kekuningan.
SELAMAT MENCUBA!
.
.
.
.
.
.
.
.
CALL/WHATSAPP 0186650316/0182566246
CALL/WHATSAPP 0186650316/0182566246
CALL/WHATSAPP 0186650316/0182566246
![]() |
Langgan:
Catat Ulasan
(Atom)
0 ulasan:
Catat Ulasan